45. ФЕСТ - ГЛЕДАЈ

На млечном путу, најновији филм једног од најзначајнијих домаћих редитеља Емира Кустурице, отвориће 45. ФЕСТ, а публику ће овом приликом поздравити чувена италијанска глумица Моника Белучи, која у овом филму глуми главну улогу. На Свечаном затварању биће приказан филм Тишина америчког редитеља Мартина Скорсезеа.
На 45. ФЕСТ-у ће бити приказано 95 премијерних филмова. У Главном такмичарском програму наћи ће се 15 филмова из 12 земаља: Хрватске, Грчке, Русије, Холандије, Ирака, Словеније, Ирана, Израела, Чешке, Италије, Француске и Исланда. “Међународни такмичарски програм ове године представља тематски различита остварења - од оних која се баве актуелним злом тероризма до носталгичне комедије која нас враћа у време плавих школских кецеља из доба социјализма” - каже уметнички директор Феста Југослав Пантелић. Неки од редитеља чија се остварења налазе у главном програм су Хаим Табакман, Невио Марасовић, Павел Лунгин, Хана Јушић, Аргирис Панимитропулос, Ђузепе Пичони, Кирил Серберников, Дамјан Козоле и други. Интернационални петочлани жири одлучиваће о наградама у категоријама: најбољи филм, најбољи сценарио, најбоља режија, најбоља мушка улога, најбоља женска улога и најбољи деби, а биће додељена и награда жирија.
 
У истим категоријама, награде ће се додељивати и у националној селекцији, а о њима ће одлучивати интернационални петочлани жири. У националној селекцији биће приказано 7 филмова, од којих премијерно 2- Реквијем за Госпођу Ј. и Афтерпартy. Осим Бојана Вулетића и Луке Бурсаћа, у овом програму такмиче се и Данило Бећковић, Дане Комљен, Тамара Дракулић, Филип Ковачевић и Милош Радовић.
Трећи такмичарски програм је програм Границе, у коме ће бити приказано 8 субверзивних филмова из Јужне Кореје, Аустрије, Пољске, Француске, Италије, Ирана, Мексика и Сједињених Америчких Држава.
Фест класик ове године чине изузетни документарци о Абасу Кјеростамију и Стенлију Кјубрику, рестаурисане копије филмова Очи чорније из 1987. и Београд, престоница Краљевине Југославије из 1932, уз пројекцију новоизрађене копије несумњиво култног дела Скупљачи перја, педесет година након светске премијере у Кану.
Улазнице за фестивал биће пуштене у продају 4. фебруара.
Copyright (c) Anterija 2014. All rights reserved.