„КАФА, УЗБУДЉИВА ПРИЧА О ДОБРОМ УКУСУ“

 
Од 9. фебруара (17.00) до маја 2017. изложба „Кафа, узбудљива прича о добром укусу“ биће отворена у Галерији Природњачког музеја. На изложби ће бити представљене саднице биљке кафа (Цоффеа арабица Л.); модели плода и семена кафе; узорци кафе са ексклузивних плантажа широм света (Етиопија, Јемен, Камерун, Гватемала, Бурунди, Еквадор, Мексико, Бразил, Индија, Непал, Вијетнам, Папуа Нова Гвинеја, Хондурас, Танзанија итд.), као и чувена и веома скупа кафа Блуе Моунтаин која се узгаја на Јамајци. Изложбу прати и прича о историји кафе и кафеџиница у свету, о производњи и преради кафе, као и о кофеину, „легалној дроги“.
 
Сазнаћемо, дакле, како је кафа доспела у Европу, како је прва кафеџиница у Европи отворена баш у Београду, зашто су током историје љубитељи кафе кажњавани батинањем, како се кафа користила као лек; зашто је кафа током историје била забрањивана, како је кафа добила одобрење папе у 16. веку, зашто су се жене у Енглеској буниле против кафе, шта је то пергамент кафа итд.
 
Посетиоци ће имати прилику да виде азијску цибетку која се храни плодовима кафе, захваљујући чему се добија најскупља кафа на свету – копи лувак. Путем аутентичних шољица из разних крајева света биће представљен ритуал испијања кафе у свету. Посебан део изложбе представља раритетна колекција новосадског колекционара Радмила Мулића, која се састоји од бројних предмета везаних за кафу из 19. и 20. века са нашег и европског подручја. На изложби ће бити представљени ескпонати везани за кафу из колекције Етнографског музеја, као и ексклузивни примерци шољица за кафу из Музеја Јеврема Грујића, које су користили чланови краљевске породице Обреновић.
 
Део изложбе посвећен је обичајима послуживања кафе у Србији, као и нашем традиционалном послужењу које представља – кафа, слатко и вода. Путем аутентичних прибора за кафу из разних крајева света биће представљен ритуал испијања кафе широм света.
 
Изложбу прати публикација „Кафа, узбудљива прича о добром укусу“ ауторке Александре Савић у издању Природњачког музеја. У оквиру изложбе биће представљена и мини-изложба ауторских фотографија „На кафи“ младе београдске уметнице Анђеле Петровски.
 
Copyright (c) Anterija 2014. All rights reserved.