СРБИ НА КРФУ

Први дани на крфу су били ужасни за Србе. Савезници нису имали довољно времена да се припреме за адекватан прихват тако великог броја људи. Није било довољно хране, одеће, огрева и шаторске опреме, па су војници, измучени од напорног марша, масовно умирали. Ни временске прилике нису биле наклоњене српским војницима јер је киша непрекидно падала данима. Преморена и измучена војска је под ведрим небом, без шатора и заклона седам дана тешко подносила ледену кишу. Од 23. јануара до 23. марта 1916 умрло је 4.847 људи.

Опширније...

ТОПЛИЧКИ УСТАНАК

У поробљеној Србији избио је у фебруару 1917. године Топлички устанак – једини оружани устанак против окупатора у Европи у току Првог светског рата. Окупаторске снаге, које су се до тада бориле против мањих побуњеничких оружаних чета, сада су се сусреле са масовном оружаном побуном српског народа. Устанак у Топлици избио је спонтано као пркосни одговор на принудну регрутацију Срба у бугарску војску. Из Топлице и Јабланице и са Копаоника и Јастрепца, устанак се брзо проширио и на суседне области - Косово и Поморавље, и даље на исток, све до Тимока. 
 
Опширније...

СТО ГОДИНА ОД БИТКЕ НА ЦЕРУ

Српски народ је кроз историју силом прилика много ратовао, али једна од знаменитијих битки, којом се наш народ дичи, јесте свакако Церска битка, у којој је наша војска борећи се на широком простору планине Цер и у сливу реке Јадар, извојевала прву савезничку победу над Аустроугарском. 
Опширније...

УВРНУТЕ ШЉИВЕ

Увијене шљиве - фото Јелена КужетићПоред Ђавоље вароши и у непосредној близини Пролом бање налази се и црква-брвнара посвећена светом кнезу Лазару. Ово је једина црква-брвнара у Топлици, а занимљива је због шљива које расту поред ње и увијају се увек у истом смеру. 
 
Опширније...

БОЈ НА ЧЕГРУ - ОБЕЛЕЖЕНА 205. ГОДИШЊИЦА

Бој на Чегру један је од најтрагичнијих оружаних сукоба током Првог српског устанка. Иако српски устаници, предвођени Стеваном Синђелићем, нису успели да победе надмоћнијег непријатеља, ова борба представља пример велике храбрости и патриотизма.
 
Опширније...
Copyright (c) Anterija 2014. All rights reserved.